Milieu, energie en klimaat
Terug naar navigatie - Milieu, energie en klimaatNederland heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. We willen af van fossiele brandstoffen en bereiden ons voor op de gevolgen van de klimaatverandering. Ook de provincies nemen hierin hun verantwoordelijkheid. Provincies spelen bij de aanpak hiervan een belangrijke rol. Wij hebben op regionaal niveau de betrokken partijen met elkaar verbonden door een goede samenkomst van de provinciale energiestrategie en de regionale energiestrategieën. Onze ambitie was en is het realiseren van een voor Limburg passende energiemix voor de toekomst. De Provincie Limburg zet in op een toekomstbestendige energie-infrastructuur en een energietransitie ingebed in de leefomgeving. Daarbij zijn en worden duurzame investeringen mogelijk gemaakt, onder meer via het Limburgs Energiefonds (LEF) en de Duurzaam Thuis regeling. We hebben geïnvesteerd en investeren in de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het hergebruik van grondstoffen. We hebben de ambitie om de nationale doelstellingen te halen: de economie in 2050 volledig te laten draaien op producten en grondstoffen die efficiënt worden ingezet en optimaal worden hergebruikt. Wij realiseren ons daarbij wel dat dit een bijzondere grote uitdaging is die afhankelijk is van de inzet van vele anderen. Met het ruimtelijk instrumentarium geeft en heeft de Provincie Limburg mede richting gegeven aan de plekken waar duurzame energie opgewekt kan worden en hoe ruimte te geven aan de gevolgen van klimaatverandering.
Alle overheden hebben in het Deltaprogramma afgesproken ernaar te streven Nederland in 2050 klimaat-adaptief te laten zijn. In het Provinciaal Waterprogramma is uitwerking gegeven aan het provinciaal beleid op het gebied van hoogwaterbescherming, watertekort-droogte en verbetering van de waterkwaliteit. De klimaatverandering zet door en we houden daarom rekening met extremer weer, hogere temperaturen met meer verdamping, langere perioden van droogte en meer hevige buien.
We hebben vergunningen verleend, en hebben toezicht gehouden op de naleving van Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, Wet Bodembescherming, Mijnbouwwet, Wet luchtvaart, Ontgrondingenwet, Wet natuurbescherming, Waterwet, Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en de Omgevingsverordening Limburg 2014 en daar waar nodig handhavend opgetreden (zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk).