Ruimtelijke ontwikkeling
Terug naar navigatie - Ruimtelijke ontwikkelingProvincies hebben in de periode 2019-2023 samen met gemeenten bepaald hoe de fysieke leefomgeving van burgers en bedrijven wordt gebruikt. Ruimte in Nederland is schaars en de ruimtebehoefte verandert, ook als gevolg van een veranderende samenleving en maatschappelijke opgaven die ruimtelijk hun beslag dienen te krijgen. In ons omgevingsbeleid was en is volop aandacht voor een goede balans tussen wonen, werken, leven en natuurontwikkeling. De kwaliteit van de leefomgeving en een gezond leefmilieu zijn belangrijke factoren voor het Limburgse vestigingsklimaat en kenniseconomie. Grote transities in onze samenleving leiden tot grote ruimteclaims; dit vraagt om ruimtelijke afwegingen en keuzes door Provincies, in het bijzonder op het gebied van:
• landbouw, natuur en stikstof;
• klimaat, water en energie;
• wonen en bereikbaarheid.
Op nationaal niveau heeft het Rijk haar rol verstevigd in de ruimtelijke ordening. Bij de uitwerking krijgen de provincies een centrale rol; dit geldt zeker voor De Peel en Zuid-Limburg die vanwege de complexe stapeling van opgaven zijn aangewezen als NOVEX-gebieden.
De ruimtelijke keuzes zijn onder meer vastgelegd in de Provinciale Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. Hiermee is ruimtelijk richting gegeven aan de ambities en doelen voor de Limburgse fysieke leefomgeving.