Cultuur en maatschappij
Terug naar navigatie - Cultuur en maatschappijDe Provincie zorgt voor cultuur en erfgoed. Cultuur verbindt, verrijkt de geest, prikkelt bestaande conventies en debat en stimuleert talent en creativiteit. Culturele organisaties zijn ondersteund via onze subsidieregelingen en hebben, ook in 2023, bijgedragen aan beter onderwijs door cultureel aanbod op scholen, aan sociale cohesie en participatie en een actieve deelname van burgers aan de samenleving door vele culturele evenementen en aanbod van culturele producties. Culturele voorzieningen, cultureel erfgoed en culturele makers hebben bijgedragen aan een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat. De Provincie heeft met andere overheden, maatschappelijke organisaties en andere instellingen samengewerkt aan de versterking van de betekenis van cultuur, cultureel erfgoed en de toegankelijkheid daarvan, zoals van monumenten. De lobby voor kloosterdorp Steyl en abdij Rolduc zijn voorbeelden daarvan. Bijzonder voor Limburg was en is dat ook meerjarig geïnvesteerd wordt in beleid dat gericht is op het verbeteren van bewegen en sport, gezondheid en participatie. In Limburg was en is dat extra van belang gezien de achterstanden op deze onderwerpen ten opzichte van het nationale beeld. Daartoe is via de Sociale Agenda de zelfredzaamheid en samenredzaamheid en de participatie van met name Limburgers in een kwetsbare positie vergroot. Via de Sociale Agenda is bijgedragen aan het realiseren van een trendbreuk, doordat ingezet werd op het inlopen van gezondheidsachterstanden (o.a. via Kansrijke start en Gezonde Basisschool van de Toekomst) en het bevorderen van een inclusieve, open en participatieve samenleving. Hierbij hebben we speciale aandacht gehad voor kwesties als armoede, gelijke kansen, laaggeletterdheid en eenzaamheid. Dit hebben we samen gedaan met onze mede-overheden, partners in het veld en burgers.
In 2023 is er gewerkt aan de opstelling van de nieuwe beleidskaders 'Cultuur en Erfgoed voor iedereen' en 'Samen leven en Bestaanszekerheid'. Tevens is de nieuwe subsidieregeling Culturele infrastructuur 2025-2028 vast- en opengesteld. De aanvragen in deze regeling worden beoordeeld door de Cultuurtank Limburg.
Met de Veiligheidsagenda is aan de wettelijke taken van de Provincie een extra impuls gegeven. De Provincie Limburg heeft bijgedragen aan een effectieve overheidsaanpak in Limburg op het gebied van veiligheid. Binnen het kader van de Veiligheidsagenda Limburg is ingezet op een gecoördineerde bestuurlijke aanpak tegen ondermijning, preventie en veilige wijken en een veilig buitengebied. Inmiddels is per 31-12-2023 de Veiligheidsagenda gerealiseerd en afgerond.