5.1.3. Milieu: een veilige en gezonde leefomgeving
Omschrijving
Elke inwoner van onze provincie heeft recht op een veilige en gezonde leefomgeving. Dat geldt voor de inwoners van nu maar ook voor toekomstige generaties.
Daarom investeren we in een leefmilieu dat in de basis op orde is. Vandaaruit werken we aan een voortdurende verbetering van het leefmilieu.
Wij voorkomen afwenteling van negatieve milieueffecten op toekomstige generaties door het belang van een gezond leefmilieu integraal en volwaardig te betrekken bij het realiseren van andere maatschappelijke opgaven.
Een veilige en gezonde leefomgeving voor elke inwoner van onze provincie vraagt daarnaast:
• Een professionele uitvoering van onze (wettelijke) kerntaken op het gebied van milieu;
• Een toekomstbestendig VTH (Vergunning Toezicht en Handhaving) beleid;
• Samenwerking met onze inwoners én medeoverheden, omgevingsdiensten, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten.
Wij verbinden partijen, delen kennis en zorgen voor koppeling van opgaven op het vlak van leefmilieu met andere opgaven in de (fysieke) leefomgeving.
Rol provincie: bevoegd gezag.
Kwaliteit
De kwaliteit van het leefmilieu is één van de factoren in de leefomgeving die van invloed is op de gezondheid van mensen. Wij borgen de basiskwaliteit van het leefmilieu om nu en in de toekomst gezond en veilig te kunnen leven. We benutten daarbij de aanwezige kennis van partners (regionaal, interprovinciaal en internationaal) bij het bereiken van ons doel.
In 2023:
- Ondersteunen wij en geven wij advies bij het in beeld brengen van milieueffecten van (eigen) plannen en projecten (zoals de PES, het programma MAA, het programma Chemelot, het PIP proefdraaien MAA e.d.);
- Voeren wij onze wettelijke taken uit in het kader van milieu- en omgevingseffecten van voorgenomen plannen en projecten waar wij een rol als adviseur of bevoegd gezag hebben (o.a. op basis van de Omgevingswet, de Wet geluidhinder, de Omgevingsverordening 2021 en externe veiligheid);
- Initiëren wij projecten die bijdragen aan een gezonde leefomgeving (zoals de bewustwordingscampagne rondom stiltegebieden en de optimalisatie van ons luchtmeetnet n.a.v. de recente adviezen van de Gezondheidsraad en de WHO);
- Evalueren wij het Actieplan Omgevingslawaai Provinciale wegen 2019-2023;
- Monitoren wij de luchtkwaliteit in Limburg op basis van metingen en berekeningen;
- Geven wij uitvoering aan bestuurlijke afspraken (zoals het Schone Lucht Akkoord).
Tijd
Ultimo 2023 zijn de activiteiten afgerond.
Geld
Voor Milieu is in 2023 een budget beschikbaar van € 0,20 mln.