1.2.2. Innovatieve landbouw: circulair, versterking marktpositie en grensoverschrijdend verbinden
Omschrijving
Het provinciale beleidskader voor de Limburgse landbouw- en agrifoodsector 'Koers naar de Toekomst' beschrijft de beleidsmatige uitgangspunten voor de transitie naar een meer duurzame en circulaire kringlooplandbouw. Centraal staat de ambitie om de positie van Limburg als toonaangevende duurzame agrarische regio's te versterken.
De provinciale inzet voor de Innovatieve landbouw vindt plaats langs 4 investeringslijnen uit het beleidskader 'Koers naar de Toekomst':
- Missiegedreven innoveren
- Circulair produceren
- Sterker in de marktketen
- Grensoverschrijdend verbinden
Het product innovatieve landbouw 1.2.2. heeft verbinding met de volgende producten: Economische samenwerking, acquisitie en LIOF 1.1.1., Brightlands Kennis-As 1.1.3., Regiodeal en Investeringsagenda Noord-Limburg 1.2.3. en duurzaamheid en Circulaire Economie 5.1.2.
Rol provincie: toetser, ondersteuner, procesmanager, bevoegd gezag, subsidiënt, financier, partner
Kwaliteit
1. We versterken de innovatiekracht van de Limburgse agrarische ondernemers door ondersteuning van projectinitiatieven over de 4 investeringslijnen.
2. Door ondersteuning en coaching van individuele agrifood ondernemers bij het maken van bedrijfskeuzes en vraagarticulatie stimuleren we de transitie naar circulair produceren.
3. We laten Limburgse agrifoodondernemers elkaar inspireren door hen actief te betrekken bij agrifoodcommunities.
Tijd
Het landbouwkader 'Koers naar de Toekomst' is uiterlijk eind 2023 gerealiseerd.
Geld
Voor de uitvoering van het landbouwkader 'Koers naar de Toekomst' is op het product Innovatieve Landbouw in 2023 € 0,81 mln. opgenomen.
Daarnaast roepen we middels de rollende uitvoeringsagenda Landbouw 2023 restant intensiveringsmiddelen af voor de uitvoering van het landbouwkader in 2023. Hierover volgt een informerend stuk richting Provinciale Staten in het najaar van dit jaar.