Omschrijving

Het werk van de Provincie Limburg op het gebied van bodem en ondergrond verandert mee met de opgaven in de fysieke leefomgeving.  De vastgestelde Agenda bodem en ondergrond 2024-2030 anticipeert op  de uitdagingen  / bodemopgaven, het veranderende speelveld en verschaft inzicht in de ambitie en doelen van de Provincie voor de komende jaren op het gebied van bodem en ondergrond.  In het licht van de de ambitie “Bodem, een gezonde basis voor een beter en mooier Limburg”  zijn vijf doelen geformuleerd, te weten: 
A.    Verbeteren van de bodem zodat deze geschikt is voor het gewenste gebruik;
B.    Herstellen en benutten van de (ecosysteem)diensten van de bodem;
C.    Voorkomen, herstellen en beheersen van de negatieve effecten van ingrepen in de (diepere) ondergrond;
D.    Realiseren van een duurzaam veilig en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond (3D-ordening);
E.    Ontwikkelen van een kennispositie die toekomstig beleid fundeert.

De agenda biedt een meerjarig kader bodem en ondergrond. De te verrichten activiteiten worden jaarlijks geconcretiseerd in een Actieprogramma. Voor 2025 wordt in het voorjaar (Q1) het Actieprogramma bodem en ondergrond 2025 opgesteld en ter goedkeuring voorgelegd aan GS. 

Mijnbouwschade
Als gevolg van de voormalige steenkoolwinning treden na-ijlende effecten  op in Zuid-Limburg. De verwachting is dat deze effecten nog geruime tijd zullen voortduren. In 2016 zijn afspraken gemaakt met het toenmalige Ministerie van Economische Zaken over de uitvoering van een set beheersmaatregelen, met als doel de met de na-ijlende effecten gepaard gaande risico's in beeld te brengen en beheersbaar te maken. De Provincie Limburg heeft sindsdien de regie op de uitvoering hiervan.

De werkzaamheden voor de aankomende periode zijn vastgelegd in het Werkprogramma Nazorg steenkoolwinning. Het Informatiecentrum Nazorg Steenkoolwinning, één van de afgesproken beheersmaatregelen, zal een deel van deze activiteiten gaan uitvoeren. Gelijktijdig zal worden onderzocht op welke wijze het Informatiecentrum kan doorgroeien.

Rol Provincie: bevoegd gezag, partner

Kwaliteit

  • Opstellen van het Actieprogramma bodem en ondergrond 2025;
  • Uitvoeren van de acties uit het Actieprogramma bodem en ondergrond 2025;
  • Regie op de uitvoering van de met het Ministerie van Economische Zaken afgesproken beheersmaatregelen in het kader van de na-ijlende effecten steenkoolwinning;
  • Regie op de uitvoering van het werkprogramma Nazorg Steenkoolwinning.  

Tijd

  • In december 2025 zijn de acties uit het opgestelde Actieprogramma bodem en ondergrond 2025 uitgevoerd;
  • De regie op de met het Ministerie afgesproken beheersmaatregelen duurt, gelet op het voortduren van de na-ijlende effecten steenkoolwinning, nog geruime tijd voort;
  • De regie op de uitvoering op de Werkprogramma zal nog geruime tijd voortduren.

Geld

De begrote lasten binnen dit product bedragen € 1,29 mln. bestaande uit 50% personele lasten en 50% materiële lasten. De materiële lasten betreffen met name reguliere middelen voor de maatregelen na-ijleffect steenkoolwinning.

De begrote baten bedragen € 0,65 mln. en betreffen reguliere inkomsten vanuit het Rijk voor de maatregelen steenkoolwinning.