9. § Duurzaamheid

9. § Duurzaamheid

1. Inleiding

Terug naar navigatie - 1. Inleiding

In onze samenleving groeit de dringende behoefte om de verduurzamingsopgaven waar wij met elkaar voor staan te versnellen. Als Provincie Limburg geven wij enerzijds invulling aan deze opgaven vanuit onze beleidskaders met externe partijen en anderzijds voelen wij ook de verantwoordelijkheid om onze eigen organisatie, bestaande uit onze bedrijfsvoering en uitvoerende taken, verder te verduurzamen. Onder het mom van ‘practice what you preach’ is n.a.v. motie 2798 ‘de Provinciale organisatie op weg naar klimaatneutraal’ is het uitvoeringsplan duurzaamheid in 2024 vastgesteld. Met dit plan geven wij het goede voorbeeld richting de Limburger en laten wij als organisatie zien hoe wij ons steentje kunnen bijdragen aan een duurzamer Limburg, voor nu en toekomstige generaties. 

2. De opgave

Terug naar navigatie - 2. De opgave

De verduurzaming van de provinciale organisatie heeft betrekking op de Provinciale eigendommen bestaande uit de bedrijfsvoering (zoals personeel en organisatie, inkoop en aanbestedingen en facilitaire dienstverlening) en de uitvoerende taken (zoals de grond-, weg- en waterbouw en de OV concessies). Provinciale deelneming en gronden zijn vooralsnog uitgezonderd. De impact van deze eigendommen is in de afgelopen jaren in kaart gebracht in een zogenoemde ‘voetafdruk’. Op basis van dit inzicht, het wettelijk kader en aanvullende provinciale ambities het uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030 opgesteld waaruit blijkt hoe de provinciale organisatie haar bedrijfsvoering en uitvoerende taken verder verduurzaamt richting 2030.

 

 

3. Uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030

Terug naar navigatie - 3. Uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030

Het uitvoeringsplan biedt een integraal inzicht in de verduurzamingsopgave van de provinciale organisatie en laat zien welke 175 maatregelen nodig zijn om toe te groeien naar een duurzame organisatie in 2050, met tussendoelen voor het jaar 2030. Een duurzame organisatie in 2050 betekent dat onze bedrijfsprocessen geen negatieve impact meer mogen hebben op mens, dier en milieu. De weg naar 2050 is echter nog ver weg en onderhevig aan diverse ontwikkelingen en onzekerheden waardoor in dit uitvoeringsplan duurzaamheid wordt toegewerkt naar de volgende doelen in 2030:
•    CO2: minimaal 55% CO2 reductie in 2030 t.o.v. 2019 (Klimaatwet, 2019);
•    Energie: vanaf 2020 een jaarlijkse energiereductie van 1,9% tot en met 2030 (Energie Efficiency Richtlijn, 2012);
•    Circulariteit: minimaal 50% reductie van primaire grondstoffengebruik (Nationaal Programma Circulaire Economie, 2023);
•    Implementatie: in 2030 is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid in bedrijfsprocessen van de Provinciale organisatie. 

4. Financiën

Terug naar navigatie - 4. Financiën

Het uitvoeringsplan duurzaamheid 2024-2030 streeft er naar om duurzaamheid te integreren in bestaande bedrijfsprocessen. Dit betekent ook dat duurzaamheid als een integraal onderdeel meegewogen dient te worden binnen bestaande budgetstromingen en geen additioneel budget wordt gereserveerd voor dit uitvoeringsplan. Deze insteek zorgt er voor dat de verandering plaatsvindt binnen de bestaande bedrijfsprocessen waardoor de fundamentele discussies over duurzaamheid gevoerd kunnen worden en bewuste afwegingen gemaakt kunnen worden over de kosten en baten van maatregelen door de desbetreffende portefeuillehouder. De huidige verwachting voor de periode 2024-2027 is dat de mogelijke meerkosten en opbrengsten n.a.v. de voorgestelde maatregelen in enkele gevallen leiden tot specifieke meerkosten, zoals binnen duurzame infrastructuur (provinciaal wegbeheer en -aanleg) en energie (gebouwen). Binnen de desbetreffende budgetstromen wordt de impact van deze meerkosten met bijbehorende baten tijdig inzichtelijk gemaakt en geagendeerd. Deze insteek stimuleert de organisatie om het ‘duurzaamheidsaandeel’ inzichtelijk te maken om het vervolgens als een integraal onderdeel mee te wegen in onze besluitvorming. Om echter duurzaamheid te implementeren binnen bestaande bedrijfsprocessen, is een aanjaagbudget van € 314.000 tot en met 2027 beschikbaar gesteld. 

5. Monitoring & voortgang

Terug naar navigatie - 5. Monitoring & voortgang

De voortgang van het uitvoeringsplan duurzaamheid worden gemonitord via de integrale duurzaamheidsmonitor. Deze monitor wordt openbaar gepubliceerd in het kader van onze voorbeeldfunctie en de trend en vraag om meer transparantie over duurzaamheidsdata (zoals ook de CSRD stimuleert). Naar verwachting wordt de duurzaamheidsmonitor gepubliceerd op de provinciale website in Q1 2025 en wordt hiernaar verwezen in de begroting en jaarstukken in 2025.