Portefeuillehouder
Michael Theuns

Omschrijving

We verbeteren de leefbaarheid en de kwaliteit van de leefomgeving met een samenhangende aanpak, waarin naast goede bereikbaarheid, een veilig milieu, voldoende voorzieningen, lokale economie en arbeidsmarkt, ook fysieke opgaven worden beetgepakt. We zetten in op leefbare wijken door voldoende voorzieningen, door meer groen, beweeg- en speelruimte waar kinderen veilig kunnen spelen en leren, en ontmoetingsplekken waar mensen elkaar tegenkomen. In het landelijk gebied investeren we in de openbare ruimte, in kernen met voldoende voorzieningen en plekken die ontmoeting en noaberschap bevorderen. We kiezen hierbij voor een aanpak die zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften van inwoners en gemeenten. We sluiten daarbij actief aan bij de programma’s die al lopen, zoals de Woondeal, en initiatieven van onderop. In deze aanpak gaan we op een verantwoorde manier om met schaarste in zowel fysieke als milieuruimte. Hier ligt een nauwe relatie met het hoofdstuk 4 “Nieuwe Energie en een schoon leefmilieu”.

Rol Provincie: ondersteuner, partner, procesmanager

Kwaliteit

• Investeren in de leefbaarheid van de Limburgse steden en dorpen, daar waar de urgentie het hoogst is. Met daarbij het streven naar een samenhangende aanpak van ruimtelijke en sociale vraagstukken. 
• Het instellen van een ‘Leefbaarheidsfonds’, ondersteunend aan de brede integrale leefbaarheidsopgave. Dit fonds is bedoeld om benodigde fysieke investeringen mogelijk te maken die de leefbaarheid in wijken of kernen bevorderen, bijv. een lokaal zorgbuurthuis, de vergroening van een kern of wijk, of een andere voorziening die voor de leefbaarheid noodzakelijk is. We betrekken gemeenten actief bij het inrichten van het fonds om zo goed mogelijk aan te sluiten bij programma’s en projecten die al lopen, om waar mogelik een hefboom te realiseren in doelstelling en middelen. Daarnaast vinden wij het van belang om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van de samenleving. 
• De verantwoording voor de integrale opgave rond leefbaarheid. Daar waar het gaat om sociaal beleid (veilig en gezond opgroeien, ontmoeting, wijk- of dorps initiatieven voor sociale cohesie) biedt de Sociale Agenda het kader. Als het gaat om ‘perspectief voor het landelijk gebied’ is ook het Limburgs Programma Landelijk Gebied belangrijk. Voor de bereikbaarheid van stad en dorp is de wijze waarop de mobiliteit is georganiseerd (OV, fiets, auto) van belang. Waar een stap in de verduurzaming van de gebouwde omgeving aan de orde is, zal de bijgestelde Provinciale Energiestrategie (PES) een bijdrage leveren. Coördinatie voor het thema leefbaarheid vindt plaats vanuit de portefeuille Leefbare steden en dorpen. 
• Om recreatie en biodiversiteit te bevorderen en hittestress en wateroverlast te beperken, wordt er ingezet op meer groen in steden en kernen, in samenwerking met gemeenten worden de initiatieven van inwoners en vrijwilligers in dit kader gesteund. 
• Een veilige en leefbare woonomgeving, kan niet zonder effectieve en proactieve handhaving, waarbij preventie voorop staat. Door consequente handhaving worden degenen die zich aan de regels houden verder gemotiveerd. Blijvend wordt de lobby ondersteund naar de Rijksoverheid voor voldoende middelen in Limburg voor een veilige en gezonde leefomgeving;
• Waar nodig wordt de ‘veiligheidsketen’ ondersteuning aangeboden bij een (grensoverschrijdende) aanpak van overheden tegen ondermijnende – en drugscriminaliteit op basis van de ervaringen van afgelopen periode. Met daarbij ook aandacht voor preventie. 
• Bij het tegengaan van ondermijning wordt er extra aandacht besteedt voor vrijkomende agrarische bebouwing bij de aan-en verkoop van gronden en vastgoed.

Tijd

Dit onderdeel wordt nader bepaald en uitgewerkt in het nog door PS vast te stellen beleidskader. 

Geld

Het budget Leefbare steden en dorpen bedraagt € 6,44 mln. Dit bestaat uit 9% personele lasten en 91% reguliere middelen. De reguliere middelen ad € 5,88 mln.  hebben betrekking op de financiële afronding van het kader Kwaliteit Limburgse Centra (in de vorm van samenwerkingsagenda's met Limburgse gemeenten).