Algemene uitgangspunten
Terug naar navigatie - Algemene uitgangspuntenTen behoeve van het inzicht in de financiële positie zijn de grondslagen en motivering van uitgangspunten van belang:
Bestaand beleid
Onze begroting is opgebouwd op basis van bestaand beleid, uitwerking van door Provinciale Staten vastgestelde beleidskaders, autonome ontwikkelingen, overige ontwikkelingen, methodieken en regelgeving. Bestaand beleid vormt de belangrijkste basis voor deze programmabegroting. Met ‘bestaand beleid’ in financiële zin bedoelen wij de budgetten en investeringskredieten, die reeds door Provinciale Staten zijn geautoriseerd. Dat betekent dat alle PS-besluitvorming tot en met de Voorjaarsnota 2023 is verwerkt, aangevuld met de structurele doorwerking van de voorstellen uit de Najaarsnota 2023 en de Programmabegroting 2024. In de financiële begroting staan de wijzigingen ten opzichte van de Voorjaarsnota 2023 toegelicht.
Coalitieakkoord "Elke Limburger telt 2023-2027"
Een belangrijke mutatie is de financiële verwerking van het coalitieakkoord "Elke Limburger telt". In het onderdeel Financieel Perspectief van deze financiële begroting staat nader toegelicht hoe dit akkoord is verwerkt, welke knelpunten worden opgelost, wat er structureel extra gedaan wordt en hoe er extra ruimte gecreëerd wordt. En tenslotte: hoeveel intensiveringsmiddelen worden gealloceerd ten behoeve van de programma's. Het meerjarige begrotingsresultaat van de Voorjaarsnota 2023 wordt hierbij ingezet als dekkingsmiddel, aangevuld met autonome ontwikkelingen en inzet van het Eigen Vermogen.
Wijzigingen ten opzichte van de Programmabegroting 2023
• In lijn met de financiële verordening maken wij gebruik van programmareserves in plaats van stelposten voor nieuw beleid;
• Reserveringen voor Brightlands, GLB/NSP zijn vanaf 2024 toegevoegd aan de programmabudgetten en maken niet langer onderdeel uit van het programma Financiën en overhead;
• De leges gaan naar kostendekkendheid;
• De nieuwe afschrijvingstermijnen uit de financiële verordening 2023 zijn geïmplementeerd. Dat betekent dat er geen administratieve splitsing meer zal plaatsvinden bij rehabilitaties van provinciale wegen in 15 of 40 jaar, maar dat er is gekozen voor een termijn van 40 jaar.
Methodieken en regelgeving
Het “Besluit Begroting en Verantwoording” vormt de grondslag voor de ramingen in onze begroting. Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waar ze betrekking op hebben. Daarnaast geven wij inzicht in hoe overige ramingen tot stand zijn gekomen c.q. wat de uitgangspunten zijn.
Begrotingsresultaat
Het begrotingsresultaat wordt bepaald met inachtneming van de vermelde waarderingsgrondslagen. Baten worden verantwoord in het jaar dat zij gerealiseerd zijn. Lasten worden verantwoord in het jaar, waarin deze voorzienbaar zijn. Volgens de voorschriften van het BBV dient eerst een saldo van baten en lasten te worden bepaald. Vervolgens vinden toevoegingen en onttrekkingen aan reserves plaats, waarna het resultaat ontstaat.
Risico’s
De risico’s worden periodiek (via de planning- en control cyclus) doorlopen en daarmee geeft het risicoprofiel bij de begroting de laatste stand van zaken aan. Gelet op ons weerstandsvermogen zijn er op dit moment geen stortingen nodig om de bufferfunctie van het eigen vermogen op peil te houden. Voor meer informatie verwijzen wij naar de verplichte paragraaf ‘Weerstandsvermogen en risicobeheersing’.