Portefeuillehouder
Eli­an­ne De­mol­lin-Schnei­ders

Omschrijving

We stellen samen met betrokken partners, een uitvoeringsagenda onderwijs en arbeidsmarkt 2024-2027 op, die voortborduurt op de Verkenning Arbeidsmarktbeleid Provincie Limburg (maart 2023). 

Deze uitvoeringsagenda richt zich onder andere op:

  1.  Het op peil houden van de Limburgse onderwijsinfrastructuur op mbo-, hbo- en wo-niveau ('de onderwijsopgave');
  2. Het stimuleren van en het op peil houden van kennis en vaardigheden (‘leven lang ontwikkelen’), waarmee een bredere inzetbaarheid in een voortdurend veranderende arbeidsmarkt wordt bereikt ('de kwalitatieve opgave');
  3. Opgaves waarbinnen beroepsgroepen actief zijn waarin grote tekorten zijn, onder andere zorg en techniek ('de kwantitatieve opgave'). Met deze uitvoeringsagenda willen we als provincie samen met de andere partners in het onderwijs- en arbeidsmarkt domein een bijdrage leveren aan de opgaven voorin het economisch en maatschappelijk domein in Limburg. Het uitvoeringsprogramma werkt faciliterent voor de andere relevante provinciale beleidsprogramma’s Regionale Economie, inclusief circulariteit, Sociale Agenda, Limburgs Programma Landelijk Gebied, Wonen en Energie binnen de provincie, met name daar waar het gaat om het vraagstuk dat er voldoende en adequaat opgeleide arbeidskrachten nodig zijn voor de uitdagingen binnen deze provinciale kaders. 

Rol Provincie: ondersteuner, subsidiënt, partner

Kwaliteit

Dit onderdeel wordt nader bepaald en uitgewerkt in het nog door PS vast te stellen beleidskader 'Werken aan een toekomstbestendige economie'.

Tijd

Dit onderdeel wordt nader uitgewerkt in het nog door PS vast te stellen beleidskader 'Werken aan een toekomstbestendige economie'.

Geld

Voor het product Toekomstbestendige arbeidsmarkt en onderwijs is in totaal € 1,06 mln. beschikbaar. Dit bestaat uit 59% reguliere middelen en 41% personeelslasten. De regulier middelen ad € 0,63 mln. betreffen met name de provinciale en rijksbijdrage voor de Grensinformatiepunten.