Regionale economie
Terug naar navigatie - Regionale economieDe economische ontwikkeling in Limburg staat onder druk vanwege onder andere beperkingen in toegang tot energie en juridische uitspraken in het stikstofdossier. Onder invloed van klimaatverandering, oorlog en mondiale ziekte uitbraken, worden de energie- en circulaire transities versneld ingezet. Wij voelen de urgentie om dit een vertaling op regionale schaal te geven. Transities waarop wij met het Missiegedreven Economisch Beleidskader, het kader Circulaire Economie Limburg en het Beleidskader Limburgse landbouw- en agrifoodsector 2020-2023: Koers naar de toekomst al volop inspelen.
Vanuit het vastgesteld beleid en onze provinciale rol stimuleren we nieuwe innovaties, ondersteunen we nieuwe ketens en geven we zelf ook het goede voorbeeld in bijvoorbeeld ons inkoopbeleid. We ondersteunen langjarig het MKB-innovatieprogramma Limburg toekomstbestendig dat door LIOF wordt uitgevoerd. Aanvullend zijn er bij LIOF diverse faciliteiten ondergebracht om ondernemerschap en innovatiekracht van het Limburgse MKB te stimuleren (Limburg Startup Capital Fund, acquisitie). Voor innovatie in de toeristisch recreatieve sector voert LIOF het programma LimburgToerisme uit.
Door de bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen op Chemelot Industrial site en de Brightlands Chemelot Campus en samen met overheidspartijen is een ambitie uitgewerkt om de transitie naar de meest duurzame, klimaat neutrale chemische site in Europa te worden. Daartoe is een samenhangend programma van innovaties, ontwikkeling en toepassing van nieuwe technologieën en productieprocessen door gebruik van duurzame energiebronnen en (her)gebruik van hernieuwbare materialen ingezet met als doel om in 2050 volledige klimaat neutraliteit te bereiken (Chemelot Circular Hub).
Provinciale Staten hebben middelen beschikbaar gesteld voor de doorontwikkeling van de Brightlands campussen (juni en december 2022 en februari 2023). Het betreffen middelen voor het versterken van de campusorganisaties, voor het opzetten van R&D-programma’s en projecten én het versterken van de kennisinfrastructuur.
Voor het versterken van Brightlands Smart Services Campus hebben Provinciale Staten tot 2030 een bedrag van € 0,30 mln. per jaar beschikbaar gesteld. De wijze waarop de campusorganisatie deze middelen wilt inzetten in de jaren 2023, 2024 en 2025 is opgenomen in het jaarplan 2023 van de organisatie. De extra middelen voor het versterken van de campusorganisatie van Brightlands Campus Greenport Venlo bedragen, tot 2030, maximaal € 1 mln. per jaar. De wijze, waarop de campusorganisatie deze middelen wil inzetten in de jaren 2023, 2024 en 2025, is opgenomen in het jaarplan 2023. Extra middelen voor Brightlands Maastricht Health Campus worden ingezet om de campus verder te versterken door in te zetten op community building, betere selectie en begeleiding van wetenschappelijke ideeën naar concrete producten diensten of therapieën door spin off bedrijven op te richten en het ontwikkelen van een nieuwe incubator. Dit in lijn met het Statenbesluit van juni 2022 en vastgesteld in de aandeelhoudersvergadering van december 2022.